Webbutik

original

Kamerajägaren

Stig Wessléns skildringar av naturen och det samiska

150 kr

Under mitten av 1900-talet var Stig Wesslén (1902-1987) en välkänd person i den svenska offentligheten. Han verkade på flera arenor, som skribent, fotograf, filmare och inte minst som föredragshållare. Framgången och berömmelsen vilade i hög grad på hans foto- och filmkonst, här var han en erkänd auktoritet, men också på att han hade ett budskap som slog an och väckte uppmärksamhet i samtiden. Wessléns gärning gick ut på att dokumentera den vilda naturen, som han älskade, och att upplysa mänskligheten om att denna var hotad av det moderna samhällets framfart. Wesslén ansåg också att den samiska kulturen befann sig under hot, varpå han med samma energi började dokumentera även den innan det var för sent.

Avsikten med den här boken är att lyfta fram Stig Wesslén och hans gärning ur en rad perspektiv. Vem var egentligen denne man, som oförtrutet färdades genom landskapet med sin otympliga kamera på jakt efter sällsamma objekt att föreviga? Vad var det som han ville åstadkomma? Vad kan hans dagböcker säga oss om personen Stig Wesslén? Vilka var hans bärande idéer och varifrån hämtade han sin inspiration? Alla som är intresserade av natur, det samiska, svensk 1900-talshistoria och filmhistoria kan finna fruktbara ingångar i denna bok om kamerajägaren Stig Wesslén.

Bokens redaktörer är Erland Mårald och Christer Nordlund. Övriga medverkande är Kjell-Åke Aronsson, Kjell Danell, Ebba Lisberg Jensen, Kajsa Kuoljok, Patrik Lantto, Ulla Stigsdotter Lundström, Henrik Lång, Christer Olsson, Sverker Sörlin och Karin Stigsdotter Wesslén.

Redaktör/Utgivare:
Erland Mårald, Christer Nordlund
Utgivningsår:
2010
ISBN:
978-91-86438-39-5
« Tillbaka

Kommentarer inaktiverade.