Webbutik

original

Det upphöjda landet

Vetenskapen, landhöjningsfrågan och kartläggningen av Sveriges förflutna, 1860-1930 / Christer Nordlund

100 kr

I synen på naturens historia härskade länge den bibliska kronologin med paradismyten och berättelsen om syndafloden. En ny föreställningsvärld öppnades emellertid under 1800-talet med istidsteorierna, och en omfattande forskning tog fart med syfte att kartlägga utvecklingen efter den senaste nedisningen. Hur hade ”Sverige” vuxit fram ur is och vatten, och på vilket sätt hade klimatet förändrats? Varifrån och när hade växter, djur och människor invandrat? Frågan om landhöjningen uppfattades som en angelägen geologisk uppgift, men den blev viktig även inom områden som växtgeografi och arkeologi.

I ”Det upphöjda landet” studeras hur fältforskare i en rad natur- och kulturvetenskapliga ämnen, i synnerhet geologer, fastställde landhöjningen, och hur denna kunskap användes för att forma en ny bild av Sveriges förflutna. Boken är miljö- och vetenskapshistorisk och ställer forskniingens praktiska och sociala sidor i fokus. Den uppmärksammar också vetenskapens betydelse för nationalistiska föreställningar om landskaper och ett svenskt naturarv.

”Det upphöjda landet” ar belönats med Johan Nordströms och Sten Lindroths Pris för framstående lärdomshistoriskt arbete.

Christer Nordlund är idéhistoriker vid Umeå universitet.

Författare:
Christer Nordlund
Utgivningsår:
2001
ISBN:
91-7305-095-4
« Tillbaka

Kommentarer inaktiverade.